Grupul de Istorie Alpină (GIA)

24 Iunie 2010

Despre ministrul turismului în România comunistă


de Mircea M. Ordean

Trecutul mersului pe munte la noi cuprinde şi o etapă la care, cel puţin la nivel zis central, exista o singură publicaţie de profil. E vorba de revista “România Pitorească”.

Oamenii fiind ca întotdeauna supt vremi şi acea bucăţică din societatea românească a purtat amprenta mediului.

Revista ţinea de un minister, la ale cărui frîie se perindau oameni în funcţiile de hotărîrile politice ale liderilor ţării.

Între octombrie 1984 şi martie 1990 a fost de pildă Ion Stănescu, despre care, de curînd, “Evenimentul Zilei” a publicat un material, cred eu instructiv.

http://www.evz.ro/detalii/stiri/o-biografie-neromantata-a-unui-fost-sef-al-securitatii-898007.html

Despre acelaşi, vorbesc între altele:

http://ro.wikipedia.org/wiki/Ion_St%C4%83nescu

http://www.pasro.ro/m/news/view/Deces-Ion-Stanescu

Cînd îi va veni vremea, poate va fi interesat de citit şi despre redactorul-şef al României Pitoreşti, Pop Simion.

Doar aparent publicaţia pare o tribună marginală mişcării montane de la noi. Ea este o oglindă, dar şi o voce de luat în seamă a fenomenului în chestiune.

Anunțuri

4 comentarii »

 1. Nu contest cele de mai sus. Dar sustin ca asa cum orice om plin de calitati are si defecte, tot asa un om care a facut mult rau, are si calitat, a facut si bine. Sima refer la turismul de munte.Cand era ministru al turismului, facea ce n-a facut niciun alt ministru pana la el sau dupa el: o intalnire anuala a cabanierilor. La una dintre ele, tinuta la Cluj- am fost invitat (de catre sefii OJT-Cluj) eu si inca 4-5 „beneficiari”, adica montaniarzi. In sal aam stat langa Roli Boltres, indragit cabanier de la Curmatura acelor ani. Din discutii am aflat (si Roli mi-a confirmat) ca dl.ministru urca periodic la unele cabane unde se ajungea doar dupa 2-3 ore de urcus si ii felicita sau ii tragea de urechi pe cabanieri. Stiu sigur ca datorita lui a ramas cuvantul „cabanier” in nomenclatorul MT, unii doreu sa-l desfiinteze (ca termen de pe vremea capitalisilor ?!) si sa-l inlocuiasca cu „responsabil de unitate”. El a sustinut ideea lui Ion Dinu- un impatimit al muntelui din OJT Prahova, ca pe cat posibil cabanieri sa fie oameni care au umblat pe munte, au fost schiori, alpinisti, care stiu ce e muntele ! Eu i-am multumit atunci in plen ca a pastrat meseria de „cabanier”, am fost de acord ca unele cabane sa aiba gospodarie anexa, dar cotetul porcilor sa nu fie sub fereastra camerelor oferite drumetilor, am fost de acord cu radioficare cabanelor, dar nu a muntilor, adica sa nu aud din creasta Piatrei Craiului muzica de la Pl.Foii si a fost de acord ! I-a intrebat pe cabanieri: „ce le oferiti turistilor cand e vreme proasta ?” Si le-a cerut sa aiba cate o mica biblioteca (si cu carti despre munte si ghiduri turistice), cu sah, table, etc.

  Comentariu de Dinu Mititeanu — 1 Iulie 2010 @ 07:02 | Răspunde

 2. In timpul mandatului sau de MT s-au tiparit ca afise ( le vdeai la toate cabanele si prin statii de telecabina, etc) si fluturasi in mii de exemplare „Muntele si povetele sale” si „Cabana si regulile ei”.(Le gasiti in cartea :Muntele, frumusete si educatie” a lui Ion Preda ).
  Ca militar, a condus cu mana forte, cum faceau ministrii lui Antonescu. A facut ordine in turismul hotelier, mai ales pe litoral. Mirce Florian (il stiti multi din Piatra Craiului !)- fost angajat in MT, mi-a spus ca atunci cand s-a aflat ca nu mai este el ministru al turismului- cheful de bucurie al hotelierilor de pe litoral a tinut trei zile ! Am avut unchi, veri si alte rude, vecini, anchetati si batuti de securitate si cu ani de inchisoare. Asa ca rog a nu fi inteles gresit !

  Comentariu de Dinu Mititeanu — 1 Iulie 2010 @ 07:15 | Răspunde

 3. Este interesant ce spune nea Dinu! Deşi poate e greu de crezut, pe mine – cel puţin la AD 2010 – nu mă interesează neapărat să dau jos pe cineva, ci să ajungem să conferim… viaţă unui personaj istoric, iar asta pare că se obţine prezentîndu-l cu cele bune, cît şi cu acelea mai puţin bune.
  E ca la un bec… Dacă nu ar exista tensiune între poli, cu ar străluci!

  Comentariu de Mircea Ordean — 2 Iulie 2010 @ 07:19 | Răspunde

 4. Că veni vorba, am dat recent de un mesaj al aceluiaşi Stănescu, la 2008, de la tribuna Partidului Alianţa Socialistă. Teoretic era absolut anacronic, dar m-a interesat să aflu cum ajunge să se producă un asemenea fapt, ce e în sufletul acelui om, cum se întîmplă de se ajunge aici.
  Dacă ceva se întîmplă, are tot dreptul din lume să se producă. Doar noi sîntem pesemne prea ancoraţi în idei fixe şi fără legătură cu posibilităţile nesfîrşite ale realităţii.

  Comentariu de Mircea Ordean — 2 Iulie 2010 @ 07:23 | Răspunde


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Creează un sit web gratuit sau un blog la WordPress.com.

%d blogeri au apreciat asta: