Grupul de Istorie Alpină (GIA)

Despre GIA

Grupul de Istorie Alpină (GIA) din România, este un grup informal înfiinţat în 2010, format din pasionaţi ai muntelui (drumeţie, schi, alpinism, căţărare), interesaţi de culegerea şi adunarea informaţiilor cu valoare istorică.

GIA îşi propune:

1. să devină în timp, o bază de date valoroasă şi o sursă credibilă şi capabilă să ofere informaţii istorice cu caracter alpin.

În România de astăzi există puţină literatură de munte în general, iar cea dedicată istoriei alpine este şi mai puţină. Grupul doreşte să adune la un loc cât mai multe documente istorice existente (pe hârtie sau pe internet), pentru a deveni uşor accesibile oricui.

Este vorba de o gamă largă de documente (text, foto, video) printre care:

– interviuri cu alpinişti români;

– in memoriam;

– descrieri ale diferitelor expediţii româneşti;

– istorii ale cluburilor de alpinism;

– diferite date statistice privind alpinismul şi muntele, în general;

– descrieri de premiere şi ascensiuni deosebite;

– corespondenţă personală;

2. să cerceteze şi să scoată la lumină oamenii şi activităţile lor, din trecutul alpinismului românesc;

În cei peste 140 de ani de alpinism în România, au existat numeroşi alpinişti care au contribuit la dezvoltarea acestei activităţi. Unii au avut şansa să fie reţinuţi de memoria colectivă.

Alţii au fost mai modeşti şi mai puţin vizibil, deşi au avut făcut lucruri deosebite (pe plan local, regional, naţional sau internaţional), fiind astăzi uitaţi.

Mulţi alpinişti români de top la vremea lor, astăzi sunt doar nişte bătrânei simpatici… sau au trecut deja dincolo.

Toţi aceştia nu trebuie uitaţi, iar pe realizările lor nu trebuie lăsat să se pună praful!

3. să contribuie la îmbunătăţirea prezentului şi viitorului, prin punerea în valoare a trecutului;

Este sau nu o premieră…? Este o întrebare pe care mulţi şi-o pun, atunci când urcă un vârf mai puţin cunoscut sau o linie într-un perete mai puţin frecventat.

Răspunsul la această întrebare extrem de importantă în alpinism, nu poate fi dat decât uitându-se înapoi, răsfoind paginile de istorie alpină. GIA doreşte să adune la un loc toate aceste pagini!

Cine sunt membrii GIA

Orice persoană poate deveni membru în cadrul acestui grup, indiferent de pregătirea profesională. Bineînţeles, sunt cu atât mai mult bineveniţi istoricii, sociologii şi alte categorii profesionale tangenţiale cu activitatea de cercetare istorică, dacă au şi pasiunea muntelui! Cu cât mai mulţi membrii, cu atât se adună mai multă informaţie.

În acest  moment, în cadrul GIA nu există cotizaţie sau alte obligaţii, cu excepţia celor auto-asumate! Principalele condiţii de îndeplinit (minim două) pentru a deveni membru :

1. este interesat de subiectul „istorie alpină” mai mult decât ca simplu cititor;

2. are documente (text, foto, video) pe care doreşte să le pună la dispoziţia publicului şi să contribuie astfel, la creşterea colecţiei de informaţii şi documente cu valoare istorică;

3. a scris în diferite reviste sau pe internet, cel puţin trei articole proprii cu tematică istorică sau traduceri din alte limbi. Nu sunt luate în calcul preluarea de materiale din alte surse deja existente, ci activitatea de cercetare, culegere de noi informaţii şi analiză.

Un membru poate:

– contribui cu articole, fotografii, imagini video la îmbogăţirea colecţiei GIA;

– iniţia diferite dezbateri tematice, într-un grup format din cunoscători.

– participa la evenimente tematice organizate pe plan naţional sau internaţional, de către GIA sau alte asociaţii partenere.

– obţine sprijinul GIA pentru demararea de proiecte personale;

Pentru a ne contacta, este suficient să ne scrieţi direct pe acest blog sau să luaţi legătura pe email cu unul din membrii GIA.

7 comentarii »

 1. Mă primiţi şi pe mine?

  Comentariu de Mircea Ordean — 19 mai 2010 @ 06:03 | Răspunde

 2. sunt sigur ca acest grup are simpatiile si antipatiile lui.
  parerea strict personala este ca „grupul” ar trebui sa lase deoparte subiectivismul si sa ii treaca pe toti romanii care au facut premiere alpine pe varfurile lumii.
  uite ,dau 2 exemple:ma dau pe mine ca exemplu.stiu,poate va veti amuza,ca performantele mele nu sunt(asa zic cei ce ma urasc,of,ura,grea povara…)dar ele chiar exista.sunt deocamdata 2 premiere romanesti,dar voit,ma veti omite.trebuie oameni de o „tinuta morala” care sa studieze site-uri unde se publica articole,sa vorbeasca cu alpinistul respectiv.nu e usor.asa,din barfe,nu se poate constitui Grupul de Istorie Alpina.al doilea caz este cristi serban,care detine si el,2 premiere alpine romanesti.ar trebui sa….pentru ca am un feeling tampit ca cine va fi in grupul asta ,va vorbi numai cu”anumiti alpinisti”.numai bine de la ciprian teodorescu!

  Comentariu de ciprian teodorescu — 27 iunie 2010 @ 21:00 | Răspunde

  • “grupul” ar trebui sa lase deoparte subiectivismul…” Împartasesc acest punct de vedere!
   Si atunci vin si întreb eu : unde, ce si când au fost realizate aceste premiere ignorate ? Unde si când au fost notificate ?
   Pâna atunci propun sa ramânem la nivel de bârfe si subiectivisme.

   Comentariu de mihai Tanase — 28 iunie 2010 @ 08:32 | Răspunde

   • Stimate Domnule Mihai Tanase,

    Sunt ciprian teodorescu si ma simt nevoit sa raspund,incercand sa o fac cat mai pe scurt.
    Deja „mi s-a sarit la beregata”,prin stricta mea parere pe care am avut-o ,legata de cum acceptam sau daca acceptam premierele alpine romanesti.
    O sa pufniti in ras cand o sa va spun,dar am sa o fac decent si cu bun-sint:sunt o persoana citita,mult umblata prin muntii patriei si ai lumii si mai presus de orice,smerita.adica imi vad limitele.prea ma enervau unele chestii si vreau sa rup tacerea asta de om fricos.
    Iata aici parerile mele,pornind de la ce v-am spus despre mine:
    1.sunt numeroase expeditii asa zise „underground”,adica nici naiba nu a auzit de vreun varf total ne-sonor si ne-comercial.totusi,pe cinstea mea,pe aceste varfuri ,dragii nostrii compatrioti au ajuns.chiar si eu ma inscriu in expeditii total ne-comerciale si pe varfuri care se pronunta tare greu.va rog sa ne intelegi,Domnule Tanase,asta e firea umana,am vrut si noi sa fim originali in felul nostru,nedorind nicidecum un Mont Blanc ,Elbrus sau din astea arhi-cunoscute.
    Ei bine,cum cunosti sau re-cunosti o astefel de premiera?
    Cu siguranta,Federatiei de Alpinism „i-ar sta in gat” asa ceva,invidia ar fi prea mare(paradoxal!!!),deci recunoastere ioc din partea iei.
    Atunci ,sunt alte cai:site-uri diverse,nu neaparat alpine ,publicatii de specialitate,pe internet sau pe hartie,participare la cluburi,prin diaproiectii.
    nu ai altfel cum sa fi si sa devii cunoscut…
    Aici e o mare problema,uriasa:nu pricep de ce nu dorim sa facem auzite toate vocile.intr-o libertate,democratie,trebuie auzite toate vocile,parerile.asa e frumos.or,unii cred ca numai ei sunt pe suprafata pamantului,numai ei fac turism,alpinism,premiere ,bla bla.
    2.istoria alpina antebelica,postbelica si interbelica are cine sa o scrie.sunt sigur.
    3.de expeditiile himalayene,tot asa,are cine sa se ocupe.
    prin urmare,haideti sa fim cu totii constructivi,cei interesati de domeniul asta alpin,si care suntem de fapt pasionati!
    cu stima,
    ciprian teodorescu

    Comentariu de ciprian teodorescu — 28 iunie 2010 @ 16:56

 3. Salutare,

  Daca pe undeva, prin ultimele randuri, se mai afla un loc liber in refugiu, as veni si eu, cu oarecare poticneli, in aceasta ascensiune.

  Subliniez faptul ca am si ceva echipament, insa cea mai importanta achizitie am facut-o saptamana trecuta. Da, am intrat in posesia unui album cu cateva sute de fotografii ce au apartinut, banuiesc, lui Sorin Tulea. In aceste fotografii apare, pe langa Sorin Tulea bineanteles, Nicolae Baticu, Toma Boerescu, Emilian Cristea, C. Contes, Ion Trandafir, Dan Popescu etc. In paginile albumului se afla si doua scrisori originale semnate Toma Boerescu si Dr. Vasile Steopoe. In prima scrisoare, Toma Boerescu se adreseaza colegilor salvamont cu rugamintea de a avea grija de bunul si vechiul lui camarad de stanca Sorin Tulea, iar in a doua, Dr. Steopoe se adreseaza lui Toma Boerescu pentru a publica articolul in Buletinul Alpin cu premiera Surplombei Mari din peretele Galbinele. Multe din aceste fotografii au fost publicate si in numerele Buletinului Alpin.

  Mers intins,
  Cristi

  Comentariu de Cristi Cuturescu — 9 iulie 2010 @ 13:34 | Răspunde

 4. Cristi,
  Nu ştiu cum văd abia azi, prin februarie 2011, acest post al tău…

  Cum mai stau lucrurile cu albumul?

  Aş fi tare curios să-l răsfoiesc, fie şi on line.

  Mircea Ordean

  Comentariu de Mircea Ordean — 5 februarie 2011 @ 11:20 | Răspunde


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Blog la WordPress.com.

%d blogeri au apreciat: